Selecteer een pagina

fotografie: Claire van Nunen

fotografie: Claire van Nunen

fotografie: Claire van Nunen

Om meer aandacht te vestigen op het belang van visuele journalistiek, de winnende fotografen, de verhalen en thema’s pakte World Press Photo Foundation het dit jaar net iets anders aan.

Op het persmoment in februari werd niet de winnaar, maar de genomineerde winnaars aangekondigd. Vervolgens werd gisteravond (12 april) tijdens de Awards Ceremonie de uiteindelijke winnaar Exibition 2018 bekend gemaakt. Als partner was ik uitgenodigd om samen met medebestuursleden van Stichting Wereldbeelden naar de uitreiking te komen.

Indrukwekkende avond
De avond stond in het teken van wereldwijde journalistiek. Naast de genomineerde fotografen, de juryleden, het hoge bezoek van het Nederlandse koningshuis, was daar ook de internationale pers met velen. In het begin van de avond stonden de winnende foto’s onder doeken geduldig te wachten totdat de ceremonie was afgerond. Per categorie werden de genomineerden getoond en werden er korte interviews gehouden door vooraanstaanden zoals Erwin Olaf.
Prins Constantijn, fotograaf Burhan Ozbilici – winnaar van exhibition 2017 – en Lars Boering maakten de winnaar bekend: de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met ‘Venezuela Crisis’.

 

Wat een beeld, wat een afgrijzen
Na de bekendmaking van de World Press Photo of the Year 2018 ging ik de foto van de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt (persbureau Agence France-Presse) van dichtbij bekijken.  ‘Venezuela Crisis’… Wat een beeld, wat een afgrijzen, wat een filmbeeld bijna. Een gemaskerde demonstrant die brandend door de straten van Caracas rent. Terwijl ik naar de foto keek was de juryvoorzitter Magdalena Herrera live op tv bij Twan Huijs in Nieuwsuur.
De jury noemt Schemidts foto “klassiek, maar met een enorme energie en dynamiek”. “De kleuren, de beweging, de goede compositie; deze foto heeft kracht”, zegt juryvoorzitter Magdalena Herrera. “Het riep bij mij meteen emotie op.”