Selecteer een pagina

fotografie: Claire van Nunen

Op zaterdag 30 september staat het Bossche centrum en Kop van ’t Zand bol van avontuurlijke kunst- en culturele zaken met de geheel vernieuwde Kunstnacht XL. Bossche kunstinstellingen presenteren zich op onverwachte locaties en verrassende wijze. Vanaf 16.00 uur tot diep in de nacht kan de bezoeker rondzwerven langs workshops, kleine dans- en theatervoorstellingen, muziekoptredens, performances en exposities. Ook het laatste half uur van het burgemeesterschap van Ton Rombouts maakt deel uit van het programma.

Samenwerking beeldende kunst en podiumkunsten
Kunstnacht Den Bosch was tot dit jaar een tweejaarlijkse manifestatie van de beeldende kunstsector in de stad. Diverse podiumkunstinstellingen hadden de behoefte om zich aan het begin van het nieuwe seizoen te presenteren aan het publiek. Het afscheid van burgemeester Rombouts vormde de aanleiding om de handen ineen te slaan. Het resulteert in een Kunstnacht waar de hele Bossche cultuursector aan deelneemt. Deze uitgebreide XL-editie leidt tot een enorm gevarieerd en verrassend programma. Veel instellingen ‘gaan deze nacht vreemd’ door iets anders te doen wat ze normaal doen of door op een niet gebruikelijke locatie te spelen.

Twee zones en veel locaties
De Kop van ’t Zand en het historisch centrum zijn de twee hoofdzones van de Kunstnacht. Het gaat bruisen in de Kop van ’t Zand met activiteiten in Willem Twee, Verkadefabriek, Skatehal en op de Tramkade. De Kaaihallen worden omgetoverd tot een verrassende kunstbeurs met een vette knipoog naar de TEFAF en Art Fair, met presentaties van de kunstcollectieven en beeldende kunstinstellingen in de stad.

Ook in het historisch centrum is van alles te beleven. Het Stadhuis, het bestuurscentrum en Stadskantoor, het Museumkwartier en Pand 18 vormen het podium voor tal van optredens zoals korte theatervoorstellingen, voordrachten en muzikale verrassingen. Beide musea zijn de hele avond geopend en voegen bijzondere optredens en performances toe aan hun huidige exposities.

Vaste tijden en verschillende afterparty’s
Zaterdag 30 september kent een boordevol programma dat online staat: www.kunstnachtdenbosch.nl. De bezoeker kan het programma en daarmee route zelf samenstellen en bepalen. De voorstellingen en optredens duren maximaal 30 minuten en worden meerdere keren opgevoerd. Alle optredens beginnen steeds op het hele uur vanaf 19:00 uur.
De nacht die wordt geheel in stijl afgesloten met diverse afterparty’s in de Kop van ’t Zand.

Afscheid burgemeester Rombouts
Na 21 jaar legt burgemeester Rombouts op zaterdag 30 september vlak voor 24:00 uur zijn ambtsketen af. Dat moment van ontketenen wordt theatraal en muzikaal luister bijgezet middels een korte openbare ceremonie op het bordes van het Stadhuis.