Selecteer een pagina

fotografie: Gerard Monté

Tijdens het Bosch 500 Café avond vertelde ik samen met projectleider Miriam Alders over de plannen van de tentoonstelling Bosch Open Expo (B.O.E.). Want we staan aan de vooravond van het Jheronimus Boschjaar. De stad ’s-Hertogenbosch staat in 2016 in het teken van deze grote schilder met tal van manifestaties en activiteiten. Ter voorbereiding van het Boschjaar worden er geregeld Bosch 500 Café-avonden in de Verkadefabriek georganiseerd. Op deze avonden worden er plannen gepresenteerd die in het Boschjaar 2016 gaan plaatsvinden.

Aanleiding van de B.O.E. 

Diverse beeldende kunstenaars, kunstinstellingen en – initiatieven hebben aangegeven in te willen spelen op het Jheronimus Boschjaar. In september 2014 heeft stichting Jheronimus Bosch 500 om tafel gezeten met verschillende organisaties om te komen tot een meer gezamenlijk plan. Mede naar aanleiding van een suggestie van Museum Slager is er een voorstel ontwikkeld voor een project.

Megatentoonstelling

Het idee is om in 2016 gedurende een paar maanden een megatentoonstelling in de stad te organiseren van werk van beeldende kunstenaars (amateurs en professionals) dat op de een of andere manier gelinkt is aan Jheronimus Bosch. De tentoonstelling strekt zich uit over reguliere tentoonstellingsplekken (kunstinstellingen, galeries e.d.), en doemt ook op in onverwachte plekken (leegstaande winkels en openbare ruimte).

Open inschrijving

Na finetuning is dit project de Bosch Open Expo (B.O.E.) geworden. De grootste tentoonstelling in de geest van Jheronimus Bosch die wordt samengesteld door open inschrijving.

De tentoonstelling wordt samengesteld naar aanleiding van een brede oproep om werk aan te dragen. De selectie van het werk staat gepland in het najaar van 2015 en wordt een kunst-event op zich. De B.O.E. wordt daarmee een platform waar professionele kunstenaars en amateurs hun werk kunnen tonen aan een breed publiek (naar het model van de ZomerExpo in Den Haag).

In eerste instantie maakt een brede jury een selectie en vervolgens stellen de (curatoren/tentoonstellingscommissies van) deelnemende instellingen hun eigen expositie samen uit het geselecteerde materiaal, zodat de (deel)tentoonstelling past bij de kleur of identiteit van de deelnemende organisatie. De selectie vindt plaats op 21 november 2015 door een deskundige jury en de expositie start op 19 maart 2016. Inschrijven kan t/m 6 november 2015.