Blog

De vinger van de Heilige Petrus

De vinger van de Heilige Petrus

Mijn studio is gevestigd in het monumentale pand in het straatje ‘Achter de Tolbrug’, midden in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Het is een karakteristiek pand met mooie historische elementen. Aan de buitenzijde vallen het torentje en het standbeeld in de tuin op. Binnenin zijn het fonteintje en de torentrap met unieke tegeltjes de ‘eyecatchers’. Maar wat maakt het nu een fijne werkplek?

Werkplek

Niets is zo belangrijk als een goede werkplek. Daarmee bedoel ik niet alleen de ergonomische aspecten, zoals mijn bureaustoel. Het vertrekken en thuiskomen van mijn werk vind ik fijn, hoewel het thuiswerken ook zijn voordelen heeft. Toch weegt dat voor mij niet af tegen de voordelen die ik ervaar in de werkruimte die ik nu heb.

Bij een goede werkplek zijn met name voor mij de mensen waarmee ik de studioruimte deel belangrijk. Want alleen werken kan ik niet, ik heb behoefte aan bedrijvigheid en collega’s om me heen. Of dit nu de mensen zijn waarmee ik in projecten werk of de personen waarmee ik de werkruimte deel. Deze laatsten voelen als mijn collega’s, daarom noem ik ze graag even bij naam. Dit zijn Martijn Joosten, Hanneke van den Heuvel en Frank Bogaard. Allen hebben we een eigen bedrijf en hebben we een gedeelde passie voor (online) communicatie. Het mooie is dat we elkaar niet zien als concurrenten, zoals in de ‘oude’ economie, maar als fijne collega’s in de hedendaagse netwerkeconomie.

 

Locatie met leuke anekdote

Naast de gedeelde studioruimte, zitten er ook andere bedrijven in het pand ‘Achter de Tolbrug’. Het ligt centraal gelegen in het centrum van ‘s-Hertogenbosch (5 minuten wandelen vanaf CS) en ik kan mijn klanten een gratis parkeerplek aanbieden. In de routebeschrijving die ik geef noem ik de Heilige Petrus. Dit is het standbeeld dat in de tuin staat. Een groot beeld dat welbekend is bij de gemiddelde Bosschenaar.

Hoe weet ik nu dat het Petrus is? Dit is vrij simpel. Hij is te herkennen aan de rechter wijsvinger die omhoog wijst terwijl hij in zijn linkerhand de sleutels van de hemelpoort vasthoudt. Het beeld is afkomstig van de oude St. Pieterskerk die hier vroeger stond. Daar was het beeld geplaatst in een nis in de voorgevel van de kerk (1843). Omdat het destijds hoog geplaatst was en nu enkel op een sokkel, oogt het beeld uit verhouding. Vooral de vinger van de Heilige Petrus.vinger van de Heilige Petrus

Het beeld is behouden en in 1992 in de tuin van de (oude) pastorie geplaatst. De wijsvinger is in verhouding erg lang, dit vanwege het oorspronkelijke perspectief. Daarmee is de vinger een letterlijk mikpunt geworden…! Wanneer je goed kijkt, zie je dat de kleur verschilt. Het gehele standbeeld is opgetrokken van natuursteen, behalve de wijsvinger.

Na de zoveelste restauratie van de Petrus’ vinger is er gekozen om de lolbroeken die na het stappen het gemunt hebben op zijn vinger te slim af te zijn. Hoe? Door de vinger in rubber te gieten waardoor die niet meer afbreekt, maar meebuigt…! :)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.