Selecteer een pagina

fotografie: Claire van Nunen

fotografie: Claire van Nunen

fotografie: Claire van Nunen

fotografie: Annuska Houtappels (JBZ)

fotografie: Annuska Houtappels (JBZ)

fotografie: Annuska Houtappels (JBZ)

Na maanden van voorbereidingen worden er vanaf half september de overige kunstinstallaties OOG in ‘s-Hertogenbosch gemonteerd. Zoals langs de A2, ter hoogte van afrit 20 Rosmalen. Daar wordt een OOG op 17 september aan de gevel van SAP Nederland gehangen. Het komt in de pui te hangen die in samenwerking met BAM Nederland wordt geplaatst.

Opbouw van OOGen
In twee bouwdagen wordt de gehele kunstinstallatie in elkaar gezet. Op de eerste dag wordt het binnen gedeelte opgebouwd. Hierbij komen sloopwerkzaamheden kijken, omdat stukken gevel en/of kozijnen moeten worden verwijderd. Op de tweede dag wordt de iris in elkaar gezet en wordt het buitengedeelte in zijn geheel opgetakeld. Nadat de beide gedeeltes aan elkaar zijn gemonteerd, wordt de grootformaatprint van de iris opgeblazen. Vervolgens worden de audiovisuele onderdelen geïnstalleerd.

Openingen
Aan de gevels van de ‘bewoonde’ gebouwen wordt er door de betreffende locatie-partner een openingsmoment gecreëerd. Op 18 september wordt bij SAP het OOG geopend met COO Peter Veenstra, burgemeester Rombouts en Lucas De Man. Een dag later wordt het OOG aan Theater aan de Parade ludiek geopend. En het OOG aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt geopend door Peter Langenbach, oogarts John van Haarlem en Lucas De Man.

OOG
OOG is ontwikkeld door stadskunstenaar Lucas De Man en ontwerper Pascal Leboucq. Het is een autonoom kunstobject dat door een gevel steekt, hoog aan een gebouw hangt en naar de stad kijkt. In ‘s-Hertogenbosch komen er vijf te hangen.
OOG is een levensechte iris van ruim 4,5 meter doorsnede waarin de toeschouwer kan plaatsnemen. Zittend in de stoel wordt de bezoeker uit het gebouw, in het OOG gereden. Na verloop van tijd sluit het OOG zich en het audiovisuele kijkspel gaat verder. Het neemt de toeschouwer mee op tocht van de stad naar zichzelf.

Wereldpremière OOG
Op 25 september is de wereldpremière van OOG. Slechts 38 dagen zijn de vijf kunstinstallaties OOG in ‘s-Hertogenbosch te zien en te beleven. Voordat het project in première is gegaan, heeft het al internationale aandacht ontvangen. Het preview OOG, tijdens Theaterfestival Boulevard, ontving lovende recencies van de pers en enthousiaste reacties van het publiek.

“een onvergetelijke ervaring is het zeker”  **** – De Volkskrant

“Oog is een mooie installatie die zich opvallend makkelijk leent voor contemplatie over wie je bent, hoe anderen je misschien zien en waar je naar toe gaat. Kwetsbaar en toch gesterkt, want ik ben niet alleen, verlaat ik het na een kwartier het oog. Het is knap dat De Mans ogenschijnlijk simpele vraag zoveel lading krijgt.” – Scenes

“Zo had ik nog nooit gekeken naar mezelf, de ander en de stad! Dank voor de geweldig verrijkende ervaring.” – Tijs

“Wauw, wat een bijzondere ervaring! Unieke kijk op de stad en op onszelf en ik! Had het niet willen missen.” – Naomi